Koude kernfusie; Fleischmann en Pons - 1989

Ontwikkelingen in de techniek van de koude kernfusie

 

Sinds Fleischmann en Pons in 1989 ontdekten dat een bepaalde samenstelling van materialen, verhit in een opgesloten ruimte (reactor), gaat leiden tot een nucleaire reactie en daarmee een grote hoeveelheid warmte produceert, zijn diverse wetenschappers aan de slag gegaan om deze ontdekking te reproduceren en te verbeteren.

 

Dit zal ooit gaan leiden tot een werkbaar product die op kleine en grote schaal voor energieproductie kan zorgen.

 

De Italiaan Andrea Rossi is al vergevorderd met proefmodellen. Hij verwacht binnen enkele jaren met apparaten op de markt te komen die in huishoudingen en in de industrie toepasbaar zijn. Lees hier hoe de reactie wordt opgewekt.

De Amerikaan Randell Mills werkt al ruim 20 jaar aan een techniek om met behulp van kernfusie een mini-zon te bouwen. Zijn bedrijf Brilliant Light Power zegt een succesvol model te hebben ontwikkeld welke in 2017 / 2018 (?) op de markt zal komen.

Een ander bedrijf wat met LENR werkt, is Brillouin Energie uit California. Dr. Francis Tanzella ontwikkelt met zijn team een 'Hot Tube'. Dit apparaat moet via de koude kernfusie technologie in de toekomst zeer goedkoop onbeperkt energie leveren.

De Rus Parkhomov heeft al succesvolle proeven gedaan met deze techniek. Ook wordt er in Zweden, China, Israël en Japan serieus gewerkt aan praktische toepassingen van koude kernfusie, vaak aangeduid als LENR (=Low Energy Nucleair Reaction)

 

Artikel over de ontwikkeling van LENR

 

 

In het hieronder staande bestand wordt de theorie achter de koude kernfusie uitgelegd.

De Amerikaanse defensie heeft onderstaand rapport uitgegeven waarin gesteld wordt dat de werking van LENR is aangetoond. Bovendien wordt uitvoerig beschreven welke testen zijn gedaan.

 

IRF-Scientific-report-305
PDF – 2,7 MB 718 downloads
Rapport DTRA
PDF – 13,2 MB 839 downloads

Ontwikkelingen LENR


September 2022

Er is een nieuw product beschikbaar voor pre-order op de Ecatorders com- website. Het is voor de Ecat Minisklep, die lijkt op een kleine versie van de Ecat SKLEP.

 

De gepubliceerde specificaties van het product zijn:

Afmetingen: Diameter 6 cm ( 2.4 ”), Hoogte 3 cm ( 1.2 )
Gewicht: 30 gram
Verwachte operationele levensduur: 100 000 uur
Elektriciteitsverbruik: 0 Wh/h
Elektriciteitsopwekking: Max 10 Wh/h
Vermogensdichtheid: 1.8 W/CM ^3

In de productbeschrijving staat: "meerdere Minisklep-units kunnen eenvoudig worden gecombineerd om elk gewenst vermogen te bereiken".

De prijs is $25. De reguliere SKLep heeft een vermogen van 100 W en kost $ 249, dus de prijs per watt is in principe hetzelfde. Misschien zou dit aantrekkelijk zijn voor diegenen die nieuwsgierig zijn naar de Ecat en hem willen uitproberen, maar die niet de hogere prijs willen betalen voor een full-sized SKLep. Met 10 W kan het handig zijn als batterijlader of om kleine elektronica te gebruiken, maar voor degenen die grotere systemen van stroom willen voorzien, zou het niet echt logisch zijn om voor deze kleinere Ecat te gaan.

Interessant dat het elektriciteitsverbruik 0 W is.


December 2021

Op 9 december heeft Andrea Rossi een demonstratievideo getoond waar hij een werkende Ecat-generator laat zien. De aangesloten meters geven aan dat er een output is, die hoger ligt dan de input. Iedereen die wil, kan deze Ecat kopen. Voor 250 dollar is de eerste, in serie productie gemaakte, generator te koop. Pas als er een miljoen bestellingen binnen zijn, wordt de productie gestart.

De Ecat-SKLep, zoals het apparaat volledig heet, genereert voor lange tijd een elektrische stroom. Door meerdere exemplaren aan elkaar te koppelen, kun je een generator bouwen die het vermogen levert wat jij wenst. De levensduur van de SKLep wordt geschat op 100.000 uur continu gebruik, wat overeenkomt met ongeveer 11 jaar continu gebruik. 

De SKLep heeft 1 Watt nodig als input en geeft als output 100 Watt.

 

Hieronder is de presentatievideo te zien:

 

Een waarnemer bij de presentatie heeft het volgende verslag gemaakt:

Ik zou verwachten dat sommige lezers hier geïnteresseerd zouden zijn in mijn eigen ervaring van deelname aan de presentatie van de Ecat op 9 december. Ik heb een NDA ondertekend, dus er zijn enkele dingen die ik niet kan delen zonder toestemming, maar ik zal hier enkele dingen delen waarvan ik denk dat ze niet vertrouwelijk zijn.

Ik was uitgenodigd voor de presentatie, samen met een medewerker, als getuige en waarnemer, en ik heb wat gefilmd. Ik kan niet onthullen waar de presentatie plaatsvond, behalve om te zeggen dat het in Europa was. De plaats waar de video werd opgenomen, was een laboratorium met verschillende kamers met apparatuur die leek te zijn gewijd aan verschillende projecten waaraan Andrea Rossi in verband met het Ecat heeft gewerkt. Zoals je kunt zien in de presentatievideo, waren er planken van de Ecat SKLed-lampen waarvan ik begreep dat ze met de hand waren gebouwd.

Ik mocht niets aanraken dat op de tafel was aangesloten op de Ecat SKLep. Andrea Rossi legde uit dat het grote oliebad waarin de weerstand werd geplaatst, was om de weerstand op kamertemperatuur te houden om de spanningsmetingen nauwkeurig te maken. Ik hield mijn hand dicht bij het bad en kon geen waarneembare warmte detecteren.

Op de video was te zien dat Ecat slechts enkele minuten in bedrijf was. Na de video koppelde Andrea Rossi de wattmeter los en ik gaf hem een ​​identieke wattmeter die ik had gekocht en meegenomen. Hij verving zijn wattmeter door degene die ik had meegebracht en sloot hem aan op het circuit. De metingen waren iets hoger, met een gemiddeld wattage-invoer tussen 0,9 - 1 watt aan stroomverbruik. We hebben de Ecat ongeveer drie uur in het laboratorium gedraaid, waarbij de spanning zeer vergelijkbare waarden liet zien als in de video. Andrea legde uit dat tijdens lange runs van de Ecat SKLep in dit circuit de spanning in de loop van de tijd licht varieert in een bereik van ongeveer 12,5 – 12,8 volt.

Nadat we dit ongeveer 3 uur hadden geobserveerd, verlieten we het laboratorium en lieten we het systeem draaiende. Bij onze terugkeer de volgende dag was de spanningswaarde iets hoger (ongeveer 12,7 volt) dan toen we hem de dag ervoor hadden verlaten.

Tijdens ons bezoek overhandigde Andrea Rossi me een deel van de certificering die was gedaan op de Ecat SKLed. Het was ongeveer 150 pagina's lang. Van wat ik kon verzamelen door erin te bladeren, toonde het aan dat er tests waren uitgevoerd. Andrea legde uit dat de Ecat SKLed en de Ecat SKLep dezelfde basistechnologie gebruiken. Het enige verschil zit hem in de besturingssystemen die gebruikt worden om de Ecat aan te drijven. Hij zei dat het besturingssysteem voor de SKLed heel eenvoudig was, terwijl het voor de SKLed erg complex was. Het certificaat bevatte alleen veiligheidsgegevens, geen prestaties. Andrea zei dat hij de uitvoeringsdatum uit het rapport had verwijderd voordat hij het mij liet zien, omdat hij zei dat er een datum in stond die hij als vertrouwelijk beschouwde.

De naam van de certificerende instantie is op het rapport afgedrukt, maar die mag ik op dit moment niet onthullen. Het genoemde bureau is een bekend bureau in de certificeringsindustrie, die certificeringen uitvoert in een breed scala van industrieën en producten, met kantoren in vele landen over de hele wereld.


Mei 2021

Eerste run van Brilliant Light Power's 250 kW stoomketel.

BLP werkt aan een toepassing van hun SunCell. Het idee is om er stoom mee te ontwikkelen. In een video wordt het experiment getoond.

Brilliant Light Power heeft een stoomketel ontwikkeld die een continue stoomopbrengst van 250 kW kan leveren door integratie van de SunCell die gevalideerd is om meer dan 250 kW aan vermogen te genereren in een drukvat. Schema's, materiaallijsten en kosten van goederen worden gegeven in onze zakelijke overzichtspresentatie.

In deze video laten we de eerste run zien met een vermogensniveau van 150 kW waarbij de stoomdruk werd geregeld door de variabele grootte van de uitgangsopening te veranderen. Deze ketel zal worden getest in een industriële omgeving als pilot voor commerciële thermische en stoomtoepassingen.

Het hieronder geplaatste bedrijfspresentatiedocument bevat deze verklaring over de stoomketel:

“We hebben een 250 kW directe SunCell®-naar-lucht-warmtewisselaar ontwikkeld om variabele verwarmde lucht te produceren in het bereik van 100 ° C tot 400 ° C om de rest van de thermische markten van $ 4,8 T / jaar te bedienen, wat overeenkomt met de helft van de wereldwijde energiemarkt met eliminatie van 1/3 van de wereldwijde CO2-uitstoot. "

 

Video-presentatie van de stoomketel

 

Bijhorende uitleg van het experiment

Overview Presentation
PDF – 12,6 MB 474 downloads

April 2021

Vandaag maakte Andrea Rossi bekend dat de presentatie van de E-Cat SKLed op 25 november 2021 in Zweden zal zijn.

Het blijkt dat 25 november dit jaar valt op de Amerikaanse feestdag Thanksgiving, die altijd op de laatste donderdag van november wordt gevierd. In Zweden is dit gewoon weer een werkdag.

Rossi meldt dat  "het zou mooi zijn als alle kopers van de SKLed verkopers van de SKLed worden en 10% verdienen voor elke Skled die ze verkopen"

Personen die geïnteresseerd zijn in het helpen genereren van pre-orders voor de E-Cat SKL kunnen contact met hem  opnemen om een ​​regeling te bespreken waarbij ze een commissie kunnen verdienen voor elke voltooide verkoop.


April 2021

Het eerste product die Andrea Rossi wil maken, is een superlamp. Deze lichtbron gebruikt de LENR techniek om gedurende lange tijd licht te geven.

Andrea Rossi heeft de term "SKLed" gebruikt om het product te beschrijven waarvan hij zei dat het het eerste in massa geproduceerde E-Cat-product zou zijn.

Een duidelijker beeld van wat de SKLed is en wat het doet: 

1. De SKLed wordt een verlichtingsproduct dat op de markt zal worden gebracht voor allerlei toepassingen: industrieel, commercieel en huishoudelijk.

2. het product wordt verkocht, niet verhuurd.

3. De SKLed moet op het lichtnet worden aangesloten om te kunnen werken - ofwel op 120 of 240 volt stopcontacten.

4. De SKLed zal speciaal ontworpen LED-lampen gebruiken die zijn gebouwd door een Amerikaanse partner, die volgens Rossi geoptimaliseerd zijn om te werken met de E-Cat SKL en licht produceren met een zeer hoog rendement: “Het is ontworpen om licht te maken met een dramatisch hoog rendement, ordes van grootte hoger dan de beste bestaande LED-verlichtingssystemen (220 LM / W). "

5. Rossi verwacht dat de SKLed vele jaren zal werken, 24 uur per dag, zonder dat de door de E-Cat gebruikte brandstoffen moeten worden bijgevuld.

6. De SKLed wordt geproduceerd door Leonardo Corporation en gebouwd in de Verenigde Staten.

Kortom, het klinkt alsof de SKL een zeer efficiënte lamp is. Leds zijn in relatief korte tijd over de hele wereld op grote schaal toegepast vanwege hun superieure efficiëntie in vergelijking met eerdere verlichtingstechnologie. Veel bedrijven en huishoudens zijn volledig overgestapt op ledverlichting vanwege de energiebesparing die ze kunnen realiseren.

Als de SKLed ordes van grootte efficiënter blijkt te zijn in vergelijking met traditionele LED's, zouden we kunnen kijken naar de volgende revolutie in verlichting.


December 2020

Er is een nieuw rapport op de Brilliant Light Power-website met de titel "Water Bath Calorimetry (120420): Report". Het rapport is geschreven door Mark Nansteel, Ph.D. die wordt omschreven als een warmteoverdrachtsexpert.

Het rapport van 22 pagina's beschrijft twee waterbadcalorimetrietests die op 4 december zijn uitgevoerd op het hoofdkantoor van BLP in New Jersey.

Dr. Nansteel heeft een zeer grondig rapport geschreven over hoe de tests werden uitgevoerd en hoe de resultaten werden gemeten. De belangrijkste conclusies worden gepresenteerd in deze afbeelding, die de energiewinst in het experiment laat zien, en vergelijkt met vergelijkbare tests die in november zijn uitgevoerd - met een aanzienlijke verbetering:

Bovendien, met een Brayton-cyclusturbine-toevoeging, is de SunCell ® -winst  voldoende om te dienen als een stand-alone stroombron van ten minste 100 kW thermisch zonder net- of brandstofaansluiting en zonder CO 2  of enige vorm van vervuiling. Met dit ontwerp is meer dan 250 kW en 10-voudige winst bereikt door de operationele parameters te wijzigen. We ontwikkelen controlesystemen om op deze extreme vermogensdichtheidsniveaus te werken zonder dat er beperkingen van het koelsysteem optreden die kunnen leiden tot schade aan de SunCell.

Deze gegevens zijn terug te lezen in het rapport wat over de laatste testen is geschreven. Het rapport is hiernaast bijgevoegd.

Report On Water Bath Calorimetry 12 04 20
PDF – 1,5 MB 417 downloads

December 2020

Andrea Rossi is de afgelopen tijd druk bezig geweest om zijn E-Cat SKL te perfectioneren. Hij heeft aangekondigd dat in het jaar 2021 er een demonstratie komt van de werkende E-Cat. Hij heeft een samenwerkingsovereenkomst met een ander bedrijf gesloten zodat er snel opgeschaald kan worden als tot productie wordt besloten. Er zijn 100 E-Cat SKL's aan elkaar verbonden om een hogere output te krijgen. Op een paar schoonheidsfoutjes na is deze test goed verlopen. Rossi is zelf behoorlijk zeker van zijn zaak en zegt dat de aanstaande presentatie een apparaat zal tonen wat direct inzetbaar is in de industrie.

 

Oktober 2020

Briljant Light Power blijft druk met het testen van hun Suncell. Deze testen leiden nog niet naar een aankondiging dat ze een revolutionaire energiebron in de aanbieding hebben. Het is nog steeds afwachten of er iets bruikbaars gaat ontstaan. Om hun vorderingen te tonen zijn er opnieuw vijf video's van een werkende Suncell in testfase gepubliceerd.

 


September 2020

Deze video van Brilliant Light Power is op 15 september 2020 op hun YouTube-kanaal gepubliceerd. Het is getiteld "SunCell First Internal Field Trial"

Uit de videobeschrijving:

“Concreet hebben we de eerste interne veldproef uitgevoerd met onze 250 kW thermische reactor met een gesmolten gallium-naar-water-warmteoverdrachtssysteem om continu kokend water en stoom te produceren gedurende de geplande duur van 45 minuten van de proef. In deze video wordt een realtime fragment van 20% van de looptijd getoond. Inspectie van de SunCell na de run toonde aan dat deze in perfecte staat was en klaar voor de volgende proef. We zijn van plan een reeks interne veldproeven uit te voeren ter voorbereiding op de inzet van SunCells bij commerciële klanten om veldproeven uit te voeren in hun faciliteiten. "

BrLP beweert dat de SunCell een vermogensdichtheid heeft van 5 MW / liter, wat de vermogensdichtheid van fossiele brandstoffen overtreft, en dat het kan worden ingezet in situaties waar er geen netaansluiting of beschikbare brandstofinfrastructuur is.


September 2020

  Aureon Energy Ltd heeft een nieuwe video geplaatst over de SAFIRE-plasmareactor van het bedrijf, die ze nu omschrijven als een 'nucleaire plasmareactor', en waarvan ze zeggen dat ze energie kunnen opwekken, warmte kunnen produceren, elementen kunnen transmuteren en radioactief afval kunnen saneren. Ze benadrukken het commerciële potentieel van SAFIRE in deze video en zeggen dat ze gelijktijdig in het laboratorium werken en fondsen werven om commerciële producten op de markt te brengen.

   

  Ze beschrijven in eenvoudige bewoordingen hoe de reactor werkt: waterstofbrandstof komt de reactor binnen, de anode is een metaallegering, het vermogen dat naar binnen gaat is elektrisch, de reactie in de kern genereert warmte, de warmte creëert stoom die een turbine kan laten draaien die elektriciteit opwekt die naar het net of terug in de reactor kunnen worden gestuurd. Ze zeggen dat de waterstof hergebruikt kan worden en dat er geen negatieve radioactieve bijwerkingen optreden.

  Deze video toont de SAFIRE plasmareactor


  Mei 2020

  Andrea Rossi heeft gemeld dat hij tijdens deze periode van beperking door het coronavirus online videopresentaties van de E-Cat heeft gehouden met verschillende afzonderlijke bedrijven.

  Hij zei dat sommige van deze presentaties zijn gegeven aan potentiële klanten en sommige aan potentiële investeerders.

  De potentiële industriële klanten zijn van plan de SKL te gebruiken om elektriciteit op te wekken voor hun eigen activiteiten. Er zijn nutsbedrijven onder de potentiële klanten die de E-Cat SKL willen gebruiken om elektriciteit aan het net te leveren. Sommige potentiële klanten willen de E-Cat SKL  gebruiken om elektrische voertuigen aan te drijven. Er zijn al verschillende overeenkomsten ondertekend.

  Deze bedrijven zijn niet alleen in staat, maar ze zullen ook beginnen met het produceren van de E-Cats voor zichzelf en voor distributie in hun regio's.


  Maart 2020

  Andrea Rossi heeft een E-Cat SKL ontwikkeld waarmee hij direct elektriciteit kan opwekken. Het apparaat werkt op het LENR principe en kan daardoor goedkoop vrijwel onbeperkt stroom genereren. Een onafhankelijk testbureau is momenteel bezig om te checken of de beweringen van de ontwikkelaar kloppen. Eerst worden de protocollen onder de loep genomen en later de techniek zelf. Afhankelijk van de omstandigheden kan deze fase enkele weken tot enkele maanden duren. Zodra er resultaten zijn, worden deze hier vermeld.


  Februari 2020

  Radicale waterstofboorreactor springt in de huidige nucleaire fusietechnologie

  We omzeilen alle wetenschappelijke uitdagingen die fusie-energie al meer dan een halve eeuw tegenhouden", zegt de directeur van een Australisch bedrijf dat beweert dat zijn waterstof-boorfusietechnologie al een miljard keer beter werkt dan verwacht.

  HB11 Energy is een spin- outbedrijf dat is ontstaan ​​aan de Universiteit van New South Wales en heeft vandaag een swag van patenten door Japan, China en de VS aangekondigd die zijn unieke aanpak voor de opwekking van fusie-energie beschermen.

  Fusie is natuurlijk de langverwachte schone, veilige theoretische oplossing voor de energiebehoeften van de mensheid. Het is hoe de zon zelf de enorme hoeveelheden energie maakt die tot nu toe het leven op onze planeet hebben aangedreven. Waar kernsplijting - het splitsen van atomen om energie vrij te maken - ongelooflijk krachtig maar waanzinnig destructief is gebleken als er iets misgaat, belooft fusie betrouwbare, veilige, goedkope, groene energieopwekking zonder kans op radioactieve smelt.

  Het is gewoon altijd 20 jaar ver weg geweest. Een aantal multi-miljard dollarprojecten gaan langzaam vooruit, van de waanzinnig complexe Wendelstein 7-X stellerator van het Max Planck Instituut tot het 35-landen ITER Tokamak- project, en de meeste vertrouwen op een deuterium-tritium thermonucleaire fusiebenadering waarvoor de creatie van belachelijk hoge temperaturen, veel warmer dan het oppervlak van de zon, tot 15 miljoen graden Celsius (27 miljoen graden Fahrenheit). Dit is waar HB11's technologie een scherpe bocht naar links maakt.

  De resultaten van tientallen jaren onderzoek door emeritus professor Heinrich Hora, HB11's benadering van fusie, elimineert zeldzame, radioactieve en moeilijke brandstoffen zoals tritium helemaal - evenals die ongelooflijk hoge temperaturen. In plaats daarvan gebruikt het overvloedige waterstof en boor B-11, waarbij de precieze toepassing van enkele zeer speciale lasers wordt gebruikt om de fusiereactie te starten.

  Hier is hoe HB11 zijn "bedrieglijk eenvoudige" benadering beschrijft: het ontwerp is "een grotendeels lege metalen bol, waar een middelgroot HB11 brandstofpellet in het midden wordt gehouden, met openingen aan verschillende kanten voor de twee lasers. Eén laser bepaalt de magnetische insluiting veld voor het plasma en de tweede laser activeert de 'lawine' fusiekettingreactie De alfadeeltjes die door de reactie worden gegenereerd, zouden een elektrische stroom creëren die vrijwel direct kan worden gekanaliseerd in een bestaand elektriciteitsnet zonder een warmtewisselaar of stoomturbine generator."

  HB11's directeur Dr. Warren McKenzie verduidelijkt telefonisch: "Veel fusie-experimenten gebruiken de lasers om dingen op te warmen tot waanzinnige temperaturen - dat doen we niet. We gebruiken de laser om de waterstof enorm te versnellen door het boormonster met niet-lineair geforceerd. Je zou kunnen zeggen dat we waterstof gebruiken als een pijl en hopen een boor te raken, en als we er een raken, kunnen we een fusiereactie starten. Dat is de essentie. Als je een wetenschappelijke waardering van temperatuur, het is in wezen de snelheid van atomen die bewegen. Fusie creëren met behulp van temperatuur is in wezen willekeurig atomen rond bewegen, en in de hoop dat ze elkaar raken, is onze aanpak veel preciezer. "

  "De waterstof / boorfusie creëert een paar heliumatomen", vervolgt hij. "Het zijn naakte heliums, ze hebben geen elektronen, dus ze hebben een positieve lading. We moeten die lading gewoon opvangen. In wezen is het gebrek aan elektronen een product van de reactie en het creëert direct de stroom."

  De lasers zelf vertrouwen op de geavanceerde "Chirped Pulse Amplification" -technologie, waarvan de ontwikkeling de uitvinders de 2018 Nobelprijs voor de natuurkunde heeft gewonnen. HB11 is veel kleiner en eenvoudiger dan alle fusiegeneratoren voor hoge temperaturen en zegt dat de generators compact, schoon en veilig genoeg zijn om in stedelijke omgevingen te bouwen. Er is geen sprake van nucleair afval, geen oververhitte stoom en geen kans op smelten.

  "Dit is helemaal nieuw", zegt professor Hora. "10-petawatt power laserpulsen. Er is aangetoond dat je fusievoorwaarden kunt creëren zonder honderden miljoenen graden. Dit is volledig nieuwe kennis. Ik heb gewerkt aan hoe dit te bereiken voor meer dan 40 jaar. Het is een uniek resultaat Nu moeten we de fusiemensen overtuigen - het werkt beter dan de huidige honderd miljoen graden thermische evenwichtsgenerators. We hebben iets nieuws bij de hand om een ​​drastische verandering in de hele situatie te maken. Een vervanger voor koolstof als onze energiebron. A radicale nieuwe situatie en een nieuwe hoop op energie en het klimaat. "

  Inderdaad, zegt Hora, zijn experimenten en simulaties op de laser-getriggerde kettingreactie terugkerende reactiesnelheden een miljard keer hoger dan voorspeld. Deze trapsgewijze lawine van reacties is een essentiële stap in de richting van het uiteindelijke doel: veel meer energie uit de reactie halen dan je erin doet. De buitengewone vroege resultaten doen HB11 geloven dat het bedrijf "een grote kans heeft om het doel van netto energiewinst goed te bereiken voor andere groepen. "

  "Omdat we niet proberen om brandstoffen te verhitten tot onmogelijk hoge temperaturen, vermijden we alle wetenschappelijke uitdagingen die fusie-energie al meer dan een halve eeuw tegenhouden", zegt dr. McKenzie. “Dit betekent dat onze routekaart voor ontwikkeling veel sneller en goedkoper zal zijn dan elke andere fusiebenadering. Weet je wat geweldig is? Heinrich is in de jaren tachtig. Hij noemde dit in de jaren 1970, hij zei dat dit mogelijk zou zijn. Het is alleen mogelijk nu omdat deze gloednieuwe lasers het kunnen doen. Dat vind ik geweldig.

  Dr. McKenzie zal echter niet worden afgeleid hoe lang het zal duren voordat de waterstofboorreactor een commerciële realiteit is. "De vraag over de tijdlijn is lastig," zegt hij. "Ik wil geen lachertje zijn door te beloven dat we iets over tien jaar kunnen leveren, en dan er niet komen. De eerste stap is het opzetten van een kamp als bedrijf en aan de slag gaan. De eerste mijlpaal toont de reacties, die zouden moeten zijn De tweede mijlpaal is het krijgen van voldoende reacties om een ​​energiewinst aan te tonen door de hoeveelheid helium te tellen die uit een brandstofpellet komt wanneer we deze twee lasers samen laten werken. Dat geeft ons alle wetenschap die we nodig hebben om een ​​reactor te bouwen. Dus de derde mijlpaal is dat alles samenbrengen en een reactorconcept laten zien dat werkt. "

  Dit is groot spul. Als goedkope, schone, veilige fusie-energie echt zou worden bereikt, zou dit een buitengewone sprong voorwaarts zijn voor de mensheid en een groot deel van het antwoord op onze toekomstige energiebehoeften. En als het zou worden bereikt zonder dat er waanzinnig hoge temperaturen bij betrokken zijn, zouden mensen het nog comfortabeler hebben om het dicht bij hun huis te hebben. We zullen deze jongens in de gaten houden.

  Bron: Universiteit van New South Wales


  Februari 2020

  Brilliant Light Power heeft een presentatie vrij gegeven waarin de ontwikkelingen tot nu toe zijn beschreven maar ook de plannen voor de nabije toekomst. Er wordt een beschrijving gegeven van de door hen toegepaste technologieën. Er worden testen en validaties beschreven die het afgelopen jaar zijn gedaan. De behaalde mijlpalen worden met enige trots benoemd.

  De presentatie is hieronder te downloaden.

  Short Business Presentation Br LP
  PDF – 28,1 MB 650 downloads

  Januari 2020

  Er is een nieuwsbericht op de Brilliant Light Power-website waarin staat dat een validatie van de SunCell is uitgevoerd door Dr. Randy Booker, voorzitter Physics, North Carolina State University, Ashville. De website verklaart dat hij "300 kW en 200 kW aan vermogen, geproduceerd door BrLP's eigen hydrino-plasmareactie, gehandhaafd in zijn SunCell® met respectievelijk waterbad- en gesmolten metaalbadcalorimetrie valideerde".Tot nu toe is het eigenlijke validatierapport nog niet gepubliceerd, maar het meldt dat het nog zal verschijnen.

  In een ander nieuwsbulletin stelt BrLP dat een vijf uur durende stoomproductie met de SunCell met succes werd uitgevoerd, waarbij constante stoom bij temperaturen tussen 350 - 400 C werd bereikt. Ze melden dat technische problemen met de SunCell 'grotendeels zijn opgelost'. Er is tot nu toe geen gedetailleerd rapport van deze test gepubliceerd en er is geen COP (verhouding tussen energie en energie uit) vermeld. Meer informatie is hier beschikbaar:

   


  November 2019

  Andrea Rossi heeft bekend gemaakt dat hij nu een E-Cat heeft gebouwd die zelfstandig en gedurende lange tijd elektriciteit kan genereren. Na een aantal testen door een onafhankelijk bureau zal hij eind januari een demonstratie geven. 

  "We hebben het gedaan.
  Verkregen permanente zelfvoorzienende modus met de productie van een sterke overmaat elektriciteit, waardoor meer elektriciteit wordt gegenereerd dan warmte.
  Het is een revolutie."

  Sinds hij de eerste verklaring heeft gepost, heeft hij hier wat meer informatie over gegeven. Hem werd gevraagd welk percentage van het uitgangsvermogen van de E-Cat SKL elektriciteit was. Hij antwoordde: 'Het grootste deel van de productie is elektriciteit. 70-80%.”

  Verder heeft hij niet veel meer details over de test verstrekt. Toen hem werd gevraagd naar het gewicht en de grootte van de E-Cat SKL en over de hoeveelheid geproduceerd vermogen, antwoordde hij: "de gegevens van de Ecat SK leonardo zullen na de tests van een onafhankelijke partij worden gepubliceerd."


  November 2019

  Een bedrijf met de naam SAFIRE is ook bezig met het mengen van stoffen en hebben het doel daar energie mee te winnen. Hoewel het niet direct een LENR techniek is, blijft ook dit resultaat interessant. 

  Gerard McEk doet het volgende verslag:

  Vandaag gaf SAFIRE opnieuw een geweldige presentatie. Ik had het genoegen om te spreken met zowel Montgomery Childs (Canadees) en Dr. Michael Clarage (VS). Wat mij opvalt dat ze zich tot nu toe concentreerden op praktisch onderzoek naar het elektrische zonnemodel, niet zozeer naar het waarom en hoe theoretisch dingen kunnen worden verklaard. Gedurende een paar jaar, vertelden ze ons, hebben ze het plasma onderzocht en de resultaten waren niet zo buitengewoon om door te gaan tot het laatste half jaar, waar ze verschillende soorten 'gassen' en anodematerialen begonnen te gebruiken. Het type gas is helaas niet bekendgemaakt, maar met bepaalde mengsels (sommige deuterium en / of lithium?) zijn dingen veranderd. Met slechts 7% van de ontwerp-inputenergie, haalden ze 100% van de ontwerp-output (113 kW). Dit betekent een COP van ongeveer 14! 

  Ze zagen ook meerdere nieuwe elementen en die werden ook bevestigd door een lab in Los Alamos dat er nog een paar vond. Ze kunnen naar believen mangaan maken in de gasatmosfeer van de reactor en het weer laten verdwijnen! Ze bereiden zich nu voor op een nieuwe fase om te laten zien dat ze energie kunnen maken. Michael Clarage geeft er de voorkeur aan om radioactief materiaal te behandelen en te deactiveren.

   

  De heren uitvinders hebben een promotie-video gemaakt, die hiernaast te zien is.

  Ze kondigen zichzelf aan als "Transformative Technology" en zeggen dat ze een "nieuw mandaat" hebben, namelijk "het creëren van nuttige en commercieel levensvatbare transformatieve technologieën voor de mensheid", met dit bijschrift:

  Efficiënte sanering van schone energie van transmissie van nucleair afval van elementen


  November 2019

  Het Estse bedrijf Deneum meldt dat ze sinds september 2019 verschillende experimenten hebben uitgevoerd die volgens hen "succesvol zijn geweest en meer energie hebben geproduceerd dan verbruikt".

  Het artikel meldt een experiment dat in september 2019 is uitgevoerd met een reactor die wordt beschreven als "een keramische buis met 1,2 gram nikkelpoeder erin. Deze buis wordt in een andere keramische buis geplaatst met een wolfraamverwarming aan de buitenkant. Een thermokoppel wordt tussen de twee buizen geplaatst. “De reactor wordt met behulp van een vacuümpomp geëvacueerd van restgassen en vervolgens geïnjecteerd met waterstof. Tijdens een experiment van 5 dagen met verschillende vermogensniveaus en temperaturen, maten ze de productie van overtollige warmte met een maximale COP van 3,6.

  Het artikel is hiernaast te downloaden:

  White Paper Deneum
  PDF – 11,3 MB 631 downloads

  Oktober 2019

  Briljant Ligt Power claimt COP van ~ 5100 kW overmatige warmte met Suncell. Er is een nieuwsrapport in de nieuwssectie van de Brilliant Light Power-website die rapporteert over calorimetrie-resultaten van recente testen die zijn uitgevoerd met de SunCell: Naast zeer nauwkeurige metingen van de vermogensbalans door het registreren van de temperatuurverandering en het afkoken van water uit de waterbadcalorimeter (video van 23 augustus), worden SunCell®-vermogensmetingen uitgevoerd in calorimeters van gesmolten galliummetaal. In plaats van een waterbad voor koeling, dient een pool van 20-50 kg galliummetaal als een groot koellichaam en wordt het vermogen geregistreerd door de temperatuurstijging van het galliumbad dat goed wordt gemengd door een elektromagnetische pomp die ook dient als een injector voor gesmolten metaal en een elektrode van een paar om een ​​uniek plasma met zeer lage spanning te behouden.


  Augustus 2019

  Brillant Light Power heeft een video vrij gegeven waar hun Suncell is ondergedompeld in een bak water. Het apparaat laat het water koken binnen een minuut. Hiermee wordt gesuggereerd dat er veel energie kan worden opgewekt met de vinding. Technische gegevens ontbreken evenals een helder beeld waaruit blijkt waar het ondergedompelde machientje uit bestaat.


  Maart 2019

  Oyama Power (Japan) is erin geslaagd om een ​​nucleaire kernfusiereactor voor het opsluiten van metalen kristallen te starten. Op 20 maart a.s. zal over dit succesvolle LENR-experiment worden gepubliceerd. Over de gemeten prestatie wordt geen informatie gegeven. Wel geeft men vol zelfvertrouwen aan dat er een belangrijke mijlpaal is bereikt en dat de resultaten zodanig zijn dat de mensheid een nieuw energie-systeem wordt beloofd. Rondom de reactor is tijdens en na de test meting gedaan naar straling. Deze is niet waargenomen.


  Februari 2019

  Brillouin Energy bekroond met patent voor zijn potentieel veranderende fusiereactor in de wereld 
  Europese Unie geeft patent voor gecontroleerde elektronenvangstreactie

   

  Brillouin Energy Corp., een toonaangevend bedrijf op het gebied van lage-energie-nucleaire reactie (LENR), heeft aangekondigd dat het een aanzienlijk patent heeft verkregen dat is gekoppeld aan het ontwerp voor een potentieel wereldveranderend 'waterstof heet' Tube "of" HHT ™ "reactorsysteem van het Octrooibureau van de Europese Unie. Het patent, dat is uitgegeven voor een cruciaal onderdeel van het HHT-reactorsysteem, de "gecontroleerde elektronenvangreactie" (CECR) voor "Energieopwekkingsapparaat en -methode", dateert van 26 september 2018.

  Het EU-octrooi dat wordt toegekend voor de gecontroleerde elektronenvangstreactie van Brillouin Energy (CECR) in verband met zijn wereldwijd veranderende # HHT-reactorsysteem, is een nieuwe stap voorwaarts om schone energie voor iedereen beschikbaar en betaalbaar te maken.

  In de afgelopen vijf maanden heeft het bedrijf het stadium bereikt waarin het nu betrouwbaar in staat is om 50 tot 60 watt aan gecontroleerde LENR (overtollige) reactiewarmte met een Coëfficiënt van Vermogen (COP) te produceren, consistent over 2,25 keer (2,25X energie-output versus energie-input) binnen zijn HHT ™. Naarmate deze COP-resultaten blijven stijgen, blijft de CECR-technologie van Brillouin Energy dichter bij het vermogen om tot 30.000 huizen een jaar lang van stroom te voorzien met de hoeveelheid waterstof in het volume van een gemiddeld glas water.

   

  "We staan ​​aan de vooravond van een nieuw tijdperk van goedkope, overvloedige en betrouwbare kracht van op LENR gebaseerde systemen, in een tijd dat de Verenigde Staten en vele andere landen hun aanpak voor het ondersteunen van schone energietechnologieën opnieuw onderzoeken," zei Robert W George, Chief Executive Officer, Brillouin Energy.

  Het CECR-octrooi dat is uitgegeven door de EU is een van de primaire octrooien van de onderneming die de onderliggende fysica beschrijft voor gecontroleerde gepulseerde vermogensstimulatie van een LENR-reactie. Het schetst de praktische techniek voor het induceren en regelen van de reactie in een metalen rooster. De reactie produceert een grote hoeveelheid thermische energie en een extreem kleine hoeveelheid inert (onschadelijk) helium. Buiten deze primaire warmteafgifte zijn er geen giftige, radioactieve of CO2-bijproductemissies van welke aard dan ook.

  Het HHT ™ -reactorsysteem van Brillouin Energy is ontworpen om te werken bij temperaturen tussen 100 ° C en 700 ° C, afhankelijk van de toepassing. Het gebruikt een zeer kleine hoeveelheid waterstofgas met een nikkelmetaalkatalysator om op een sterk gecontroleerde basis LENR-warmte te produceren. Dit zal geschikt zijn om tegemoet te komen aan de behoeften van de industrie aan schone, goedkope modulaire warmte en elektriciteit op het moment van de vraag.

   

  Over Brillouin Energy Corp.

  Brillouin Energy is een clean-technology bedrijf gevestigd in Berkeley, Californië, VS, dat zich ontwikkelt in samenwerking met voormalige senior LENR-wetenschappers van SRI International, een ultra-schone, goedkope, duurzame energietechnologie die in staat is om commercieel bruikbare hoeveelheden te produceren van thermische energie van LENR.

  Neem voor meer informatie over Brillouin Energy Corp contact op met:

  David Firshein, Chief Financial Officer dnf@brillouinenergy.com + 1-415-419-6429


  Februari 2019

  Op de laatste dag van januari heeft Rossi zijn E-Cat SK gedemonstreerd. Het was zijn bedoeling om kopers van 'warmte' te interesseren voor zijn product. Het was geenszins de opzet om de werking van zijn vinding uit te leggen. In een live-video wordt enige informatie gegeven over hoe de warmte ontstaat en deze kan worden geleverd aan klanten.

  Als het bedoeling was met een strakke beeldpresentatie clientèle te werven dan is de opzet volledig mislukt. Het is een langdradig verhaal (3 uur!) wat in de laatste helft iets boeiender wordt omdat er vragen worden beantwoord. Het beeldniveau is eveneens belabberd. Deze demonstratie zal niet leiden tot een grote belangstelling voor het apparaat, vrees ik. Daarvoor is het allemaal te pover.

  Wie de presentatie wil zien, kan onderstaande video aanklikken.


  Januari 2019

  Briljant Ligt Power blijft maar filmpjes produceren. Kennelijk willen ze de aandacht op hun product 'de Suncell' vestigen nu Rossi op het punt staat de E-Cat commercieel aan te bieden. In de bijgaande video laat BLP een test met een brandstofmix zien. Het volgende commentaar hoort bij de beelden: "In deze test omvat het SunCell® hydrino reactant gasmengsel waterstofbrandstof toegevoegd aan argon in verschillende verhoudingen en stroomsnelheden om het effect op de energieproductie te bepalen."


  Januari 2019

  De heer Mats Lewan, die regelmatig nauw contact heeft met Andrea Rossi, weet allerlei bijzonderheden van de E-Cat SK te melden:

  - Het eigenlijke apparaat, dat één reactor bevat, heeft een maximaal thermisch vermogen van 35 kW. Het meet 93x40x47 cm, en het verbruikt een kleine hoeveelheid elektriciteit voor het controlesysteem.

  - De kerntemperatuur in de reactor bereikt naar verluidt een hoogte van ongeveer 10.000 ° C, waarbij een koelmiddel wordt verwarmd door een ingebouwde warmtewisselaar. De standaardversie van de E-Cat kan water of stoom verwarmen tot 500-600 ° C. Met behulp van een andere warmtewisselaar en andere koelmiddelen kunnen aanzienlijk hogere temperaturen worden bereikt, hoofdzakelijk beperkt door de materiaaleigenschappen van de warmtewisselaar.

  Eind januari zal een presentatie van het apparaat worden gegeven via een live-stream.

   

  In onderstaand document legt ene 'Director' uit welke techniek wordt gebruikt om de E-Cat SK te laten produceren:

  Techniek achter de E-Cat SK
  PDF – 727,7 KB 532 downloads

  December 2018

  Briljant Ligt Power heeft een video beschikbaar gesteld van een werkende Suncell. Bij de video hoort de volgende verklaring: Het SunCell® hydrino reactant gasmengsel omvat waterstofbrandstof toegevoegd aan vast argon en sporengalliumoxide-inventarissen waarbij het oxide dient als een bron van O voor HOH-katalysator. Het mengsel en de gastoevoer worden geoptimaliseerd om voldoende vermogen te creëren om auto's en vrachtwagens in een compacte, lichtgewicht reactor te laten draaien. Concentrator fotovoltaïsche elektrische conversiesystemen en onderdompeling van de SunCell® in een waterbad worden uitgevoerd om respectievelijk elektriciteit en thermisch vermogen te produceren.


  December 2018

  Het bedrijf Briljant Light Power is nog volop bezig om de Suncell levensvatbaar te maken. In een grote hal staan drie proefopstellingen waarbij men onderzoekt en experimenteert om van de Suncell een krachtige energiebron te maken met alleen water als brandstof. Het is niet duidelijk wanneer men verwacht met een commerciële toepassing te komen. De resultaten tot nu toe worden getoond in een 101 sheets rijke presentatie. Deze is hieronder te downloaden.

  4th-Quarter-Business-Presentation-120718
  PDF – 10,8 MB 732 downloads

  Hiernaast is in een video te zien hoe de Suncell bij een test doorbrandt. Er is dus nog werk aan de winkel voor het team.


  Oktober 2018

  Opvallend nieuws uit Rusland. In Sochi, waar een LENR conferentie wordt gehouden, vertelt Parkhomov dat hij bij een experiment een nikkel-waterstof reactor zeven maanden onafgebroken heeft laten draaien. Het vermogen wat de reactor heeft opgewekt is meer dan 1 kw. Uit het verwerken van 1 gram nikkel is een energie gehaald van 4100 MJ. Dit is te vergelijken met het verbranden van 100 liter benzine.

  De presentatie van Parkhomov is in onderstaande video te zien. (wel in het Russisch)                               

  Parkhomov legt aan de hand van een dia-show de bijzondere effecten van LENR uit.

   

  PP-presentatie in het Engels:

  Strange-Radiation
  PDF – 5,9 MB 502 downloads

  September 2018

  De ontwerper van de E-Cat, Rossi, zegt in een interview dat hij samen met een partner een installatie gaat bouwen welke geschikt is om in de commerciële markt te worden aangeboden. In januari 2019 komt er een demonstratie om klanten te overtuigen dat een nieuwe energiebron is geboren.

  Enkele opvallende uitspraken:

  * De E-Cat SK is in zijn ontwikkeling op een punt beland dat het stabiel genoeg is om te worden gebruikt in een commercieel industrieel product.

  * De E-Cat SK kan worden gecombineerd met een turbine om op een stabiele, effectieve manier te kunnen werken.

  * De partner heeft de middelen om een ​​turbine te ontwikkelen die met de E-Cat SK zal werken.

  * De installatie wordt gebouwd in de bestaande faciliteit van de partner.

  * De eerste installatie wordt geïnstalleerd in de faciliteiten van de partner om warmte en elektriciteit te leveren voor hun eigen activiteiten.

  * De presentatie in januari zal zijn om de wereld te laten weten dat er een technologie klaar is voor industrialisatie en dat Rossi klaar is om met potentiële klanten te gaan werken en contracten te sluiten.


  Juli 2018

  Het bedrijf Brillouin uit Berkely (USA) heeft aan een industriegroep uit Zuid-Oost Azië een licentie verstrekt om van hun energietechnieken gebruik te mogen maken. Het bedrijf heeft 'hot-tubes' ontwikkeld welke door middel van de LENR-techniek warmte produceren. Het doel van Brillouin is uiteindelijk om op grote schaal deze vorm van kernenergie te kunnen uitrollen. Ze zijn zeer content met het licentie-contract omdat dit het bedrijf weer ruimte geeft om de technologie verder te ontwikkelen.

  Onderstaand bestand toont de licentie-overeenkomst:

  Brillouin-Commercial-License-7-2-18-Final
  PDF – 68,6 KB 541 downloads

  Juni 2018

  Russian News Report: "Wetenschappelijke doorbraak: koude kernsynthese werd beheerst"

  Een langverwachte wetenschappelijke doorbraak is gemaakt in de Russische en wereld-nucleaire fysica. Voor de eerste keer wordt een gecontroleerde kernfusiereactie gerealiseerd bij kamertemperatuur

  In het laboratorium was het mogelijk om de kernfusiereactie in gedeutereerd polykristallijn titanium te starten, te reguleren en te stoppen. Dit werd pas mogelijk na de ontdekking van een nieuw type fysieke golf, waarvan het bestaan ​​voorspeld werd door de grote Sovjet fysicus LD Landau in de jaren dertig van de vorige eeuw en een experimentele bevestiging ontving van Alla Kornilova een paar jaar geleden.

  De laatste wetenschappelijke publicatie over de resultaten van de cyclus van experimenten wordt gepresenteerd in het meinummer van het boek "Engineering Physics": j

  AA Kornilov en, VI Vysotsky, Yu.A. Sapozhnikov, IE Vlasova, SN Gaydamak, AA Novakova, VM Avdyukhina, IS Levin, MV Vysotsky, EI Khayit, N.Kh. Volkova. "Het probleem en de realisatie van stabiele generatie van alfadeeltjes door gedeutereerd titanium in een hittegolfveld".


  Mei 2018

  De vordering van de ontwikkeling van de E-Cat gaan dusdanig snel, dat Rossi via zijn bedrijf Leonardo op dit moment aan de industrie warmte aanbied. Het idee is dat Rossi bij geïnteresseerde klanten een E-Cat-installatie neerzet welke hij vanuit een centraal punt kan aansturen en controleren. Zo kan ook de brandstof voorziening worden gevolgd. De klant loopt geen enkel risico, daar deze alleen betaald voor het geleverde vermogen. Volgens planning moeten er aan het einde van dit jaar of uiterlijk begin volgend jaar de eerste installaties op commerciële basis draaien.


  Maart 2018

  In een krantenartikel in India wordt gekeken naar de staat van LENR / Cold Fusion-onderzoek en wordt voorspeld dat het niet lang zal duren voordat de technologie zodanig is ontwikkeld dat deze tegen zeer lage kosten stroom kan leveren voor huishoudelijke doeleinden.

  Na 30 jaar hebben Japanse wetenschappers rapporten uitgebracht die waarnemingen onderbouwen die tijdens de koude fusie-experimenten zijn gemaakt. Een onderzoeksgroep met wetenschappers van Toyota, Nissan Motor, Universiteiten van Tohoku, Kobe, Kyushu en Nagoya heeft vastgesteld dat warmte-energie vrijkomt bij kamertemperatuur. Een van de experts die voor dit artikel worden geraadpleegd, is de Indiase kernfyiscs Mahadeva Srinivasan, voormalig hoofd van de afdeling Neutron Physics van het Bhabha Atomic Research Center in Mumbai, die nu een particuliere LENR-consultant is.

  Hij heeft zijn inspanningen onlangs gericht op het interesseren van leden van de huidige Indiase BJP-regering onder leiding van premier Narendra Modi, en heeft enig succes gehad met deze aanpak, waarbij beperkte financiering beschikbaar werd gesteld door de financiering van het ministerie van hernieuwbare energie om vier LENR-onderzoeksgroepen startten in India.


  Maart 2018

  Onderzoekers van SRI International hebben een technisch voortgangsrapport uitgegeven over hun beoordeling en onafhankelijke validatie van de lopende test- en schaalinspanningen van Brillouin Energy voor zijn meest geavanceerde Isoperibolic ("IPB") Hydrogen Hot Tube ™ (HHT ™) component prototypen, die gecontroleerde Low Energy Nuclear Reactions ("LENR") genereren.

  In hun rapport van 2017 bevestigden de onderzoekers van SRI dat ze met succes de "overeenheid" -hoeveelheden thermische energie (warmte) in de IPB-HHT's van Brillouin Energy hebben gerepliceerd, nu met aanzienlijk hogere outputniveaus dan was waargenomen in hun eerdere replicatie-inspanningen die gedocumenteerd waren in hun 2016-rapport. SRI voerde gedurende 2017 uitgebreide onderzoeken en tests van derden van de technologie van Brillouin Energy uit. 

  Brillouin Energy heeft echt vooruitgang geboekt bij het definiëren van het engineeringtraject en bij het aantonen van een groter potentieel om de totale energieproductie in zijn reactoren te vergroten. Dit wordt weerspiegeld in het MVO-rapport van SRI in vergelijking met het 2016-rapport van SRI. Hun groeiende lijst van technische prestaties leidt tot een aantal resultaten die we nog niet eerder hebben gezien. Verhoogde COP's, verhoogde reproduceerbare overtollige vermogensoutput, verhoogde LENR-warmte, betere calorimetrie en transporteerbaarheid van meerdere reactorsystemen die onafhankelijk presteren - het blijft wijzen op een potentiële doorbraak.

  Het rapport met de positieve bevindingen staat hieronder:

  SRI_Technical_Report 2017 Brillouin
  PDF – 630,9 KB 558 downloads

  Januari 2018

  Een onderzoeksteam uit Japan maakt bekend dat ze met succes een aantal proeven hebben gedaan op het gebied van LENR. Het team bestaat uit medewerkers van autofabrikant Nissan en een aantal universiteiten. Een van hun bevindingen is dat een effectieve nucleaire fusiereactie alleen wordt bereikt als er gewerkt wordt met een nikkelmolecuul en een waterstofmolecuul. Nissan verdiept zich in de LENR-technologie om toepassingen te vinden voor hun elektrische-auto-vloot.

  Opmerkelijk is verder dat de Japanse overheid geld en middelen beschikbaar stelt. Japan is daarmee het eerste land dat investeert in onderzoek naar koude kernfusie.

  Bijgaand rapport bevat een samenvatting van de onderzoeksresultaten.

  MHEfinalsummaryreport2018Jan
  PDF – 279,5 KB 502 downloads

  December 2017

  Ook de universiteit van Cambridge is bezig koude kernfusie te onderzoeken. Op hun site is het volgende bericht te lezen: 

  Met het doel om de problemen van klimaatveranderingen en stijgende oceanen te overwinnen, is een optie om grootschalige duurzame energie te produceren door kernfusie van waterstof en andere zeer lichte kernen vergelijkbaar met de energiebron van de zon. Zestig jaar wereldwijd onderzoek naar de ontbranding van de zware waterstofisotopen deuterium (D) en tritium (T) zijn in de buurt gekomen van een doorbraak voor ontsteking. Het probleem met de DT-fusie is dat gegenereerde neutronen radioactief afval produceren. Een uitzondering als het ideale schone fusieproces - zonder neutronenproductie - is de fusie van waterstof (H) met de boor-isotoop 11B11 (B11). In dit artikel hebben we ons onderzoek gebaseerd op recente experimenten en simulaties voor een nieuwe energiebron. We suggereren hoe HB11-fusie voor een reactor kan worden gebruikt in plaats van de DT-optie. We hebben onze HB11-fusie op de volgende manier in kaart gebracht: (i) De versnelling van een plasmablok met een laserstraal met de kracht en tijdsduur in de orde van 10 petawatt en een picoseconde overeenkomstig. (ii) Een plasmabegrenzing door een magnetisch veld in de orde van enkele kiloteslas gecreëerd door een tweede laserstraal met een pulsduur van enkele nanoseconden (ns). (iii) De sterk verhoogde fusie van HB11 ten opzichte van de huidige DT-fusie is mogelijk vanwege de alfa-lawine die in dit proces is gecreëerd. (iv) De omzetting van de alpha-deeltjes met uitgangsoutput direct naar elektriciteit. (v)


  December 2017

  Nadat Rossi in november alle aandacht heeft opgeëist met de presentatie van z'n vernieuwde E-Cat, komt nu Brillant Light Power weer met nieuws naar buiten. Helaas is het nog niet een kant-en-klare Suncell die al werkend wordt getoond maar een technisch rapport van de werking van het apparaat. Er wordt uitgelegd hoe de Hydrino-Blast tot grote krachtexplosies komt. Deze energie moet de uiteindelijke stuwing vormen van de super-zon. Het geheel staat in het onderstaande technische rapport beschreven:

  Hydrino-Blast-Power-Paper-120517d
  PDF – 4,0 MB 534 downloads

  November 2017

  Op 24 november heeft Rossi zijn E-Cat QX aan de wereld gepresenteerd in een zaal met ongeveer 70 toeschouwers. Van de gehele presentatie is een film gemaakt en deze is online gezet. De neutrale kijker moet het vooral met de uitleg doen want het proces vindt plaats in gesloten apparaten. Op schermen van een laptop en instrumenten is de nodige beweging te zien. Volgens deze uitleg is tijdens de demonstratie een liter water langs de LENR-reactor gepompt. Invoer temperatuur was 20 graden. De wateruitvoer was opgelopen tot ruim 40 graden Celsius. Het zeer zwakke stroompje van 0,3 Volt wat het proces behoort op te starten, kan dit niet presteren zodat deze toegevoegde energiewaarde door de reactor is gecreëerd. Technisch resultaat: Invoer 0,045 Wh/h, Uitvoer 22,8 Wh/h wat een COP van ruim 500 betekent. De energiewaarde is met factor 500 toegenomen. Indien deze techniek wordt doorontwikkeld voor de consument zal de energierekening fors omlaag kunnen.

  Hoelang het nog duurt voordat de E-Cat in de handel komt, blijft in het ongewisse.

   

  Duur van de meetperiode: 1 uur: de meting is uitgevoerd nadat het apparaat een redelijk constante temperatuur heeft bereikt 
  van het water dat door de reactor is gepompt: 1000 g 
  Watertemperatuur aan de ingang van de reactor: 21 C 
  Watertemperatuur aan de uitgang van de reactor: 41 C 
  Delta T: 20 C 
  Energie geproduceerd: 20 x 1,14 = 22,8 Wh / h 
  Meting van het energieverbruik (gedurende het uur gedurende 30 minuten zonder energie geleverd aan de E-Cat): 
  V: 0,3 
  OHM : 1 
  A: 0,3 
  Wh / h 0,09 / 2 = 0,045 
  Verhouding tussen geproduceerde energie en energieverbruik: 22,8 / 0,045 = 506,66

  Instrumentatie gebruikt voor de metingen: 
  Oscilloscoop Tektronix TBS 1052B 
  K-sondes Omega geleverd en gekalibreerd door Prof. Bo Hoistad van de Universiteit van Uppsala 
  Waterpomp Prominent. Het gedurende 1 uur gepompte water is in een plastic container op een weegschaal gegoten om precies het water te meten dat door de E-Cat wordt gevoerd. 
  Temperatuurdatalogger: PICO-technologie 
  De weegschaal om het water dat door de E-Cat stroomt te wegen, is geleverd door Eng. Mats Lewan van Stockolm

  William S. Hurley 
  Senior Engineer- Endeavour 
  Los Angeles

  E-cat-QX-demo-nov2017-copy
  PDF – 564,9 KB 567 downloads

  November 2017

  Rossi heeft naar eigen zeggen Sigma-5 bereikt met het testen van zijn E-Cat QX. Dit is een extreem hoge kwaliteits- en betrouwbaarheidseis voor consumenten producten. Wanneer het energie-apparaat aan deze normen voldoet dan kan het op de markt worden gebracht. Later in november komt er een publieke demonstratie van het apparaat, daarna zal snel duidelijk worden welke waarde we er aan kunnen hechten.


  November 2017

  Het wordt druk aan het LENR-front. Opnieuw zegt een groep onderzoekers dat het de ideale mix voor koude kernfusie heeft gevonden. Unified Gravity Corporation is een bedrijf uit Morgan Hill, Californië dat een methode claimt voor het maken van energie via een proton-lithiumfusiemethode met waterstof en nikkel als brandstof.

  UGC daagt andere universiteiten uit: We zijn ons er volledig van bewust dat ons werk niet kan worden verklaard door de huidige stand van de reguliere natuurkunde. Desondanks konden we positieve resultaten reproduceren in laboratoria aan de Universiteit van Louisiana, Lafayette en de Universiteit van Noord-Texas met verdere experimenten in ons Morgan Hill-laboratorium. Omdat voor onze fusietechnologie patent is aangevraagd, staan ​​we open voor peer-review van onze experimentele tests. We moedigen universiteiten, instellingen en bedrijven aan om onze resultaten te verkennen en te reproduceren, omdat we geloven dat onze technologie de sleutel is tot het ontsluiten van een paradigmaverschuiving in de manier waarop we energie creëren.


  Oktober 2017

  De Russische onderzoeker Parkhomov heeft over zijn onderzoekswerk naar LENR gepubliceerd. Hij legt tot in detail uit op welke wijze hij te werk is gegaan. In zijn proeven worden meerdere zaken aangetoond. Een belangrijk punt daarbij is de hoeveelheid opgewekte energie. De publicatie geeft aan dat met de toegepaste techniek er hoeveelheden water zijn opgewarmd.

  Onderstaand het rapport van Parkhomov et al.

  Parkomov paper
  PDF – 4,5 MB 553 downloads

  Oktober 2017

  Een bedrijf uit Nusle, Tsjechië, heeft een internationaal patent aangevraagd voor een LENR toepassing. Hun vinding bestaat uit een opstelling die warmte kan produceren met een gunstig COP.  "In een gekenmerkt verwarmingsapparaat kan het elektrische energieverbruik 300 W zijn, met de equivalente uitgangs thermische prestatie van 900 W met het reactiemateriaal gewicht van 1 gram. In een verwarmingsapparaat van het type verwarmingssysteem, met de voedingsspanning van 300 W, op de initiatieverwarming, kan de thermische uitgang die op de emissiewater wordt gegenereerd 2700 W bereiken met de reactie op materiaalgewicht van 4 gram.


  September 2017
  Brilliant-Light-Power-baas Mills heeft een lezing gehouden over zijn super-zon-machine. In bijgaand document (PP-presentatie) staan de laatste ontwikkelingen, mogelijkheden en kansen beschreven die hij voor zijn eigen project ziet. De kunstzon gaat het energie-landschap voorgoed veranderen volgens hem.

  SCTE-Energy-2020-web
  PDF – 4,5 MB 553 downloads

  De Suncell van Mills is vele malen economischer dan werken met zonnepanelen, zoals onderstaande vergelijking laat zien. De Suncell werkt altijd; ook 's nachts.


  September 2017
  In de wereld van LENR is ook een zekere ME356 actief. Dit is een schuilnaam zodat we niet weten om welke persoon het hier gaat. ME356 vertelt dat ook hij zich inzet om een werkend LENR-apparaat op de markt te brengen. Zijn uitvinding is een reactor van 8x8x50 centimeter welke door kernfusie doorlopend warmte zal afgeven. De geschatte verkoopprijs is € 350,--. Een gemiddeld huishouden heeft drie van dergelijke boxen nodig om in haar energiebehoefte te kunnen voorzien. In verband met het verwerven van veiligheidscertificaten kan hij niet aangeven op welke termijn zijn vinding in de winkel te koop zal zijn.
  Bijgaande foto's zijn door ME356 vrij gegeven. Deze tonen materiaal waarop de reactie heeft plaats gevonden:


  Mei 2017

  Brilliant Light Power heeft gemeld dat het eerste commerciële product wat ze op de markt willen brengen een warmte producerende zonnecel zal zijn. Aanvankelijk was er ingezet op een zonnecel die elektriciteit zou leveren. Deze is nog steeds het hoofdproduct wat BLP wil gaan maken. Maar het ligt in de lijn van de ontwikkeling om eerst een warmte-zon te creëren en deze door te ontwikkelen naar het elektriciteit producerende model. 


  Maart 2017

  Autofabrikant Nissan is geïnteresseerd in de werking van LENR. De automaker heeft vanaf 2010  een elektrisch model in de aanbieding. De kopers tonen zich tot nu toe niet erg tevreden. De oorzaak van die ontevredenheid zit in twee zaken.

  Als eerste is er de actieradius. De wagen komt met een lading stroom ongeveer 200 kilometer ver. En dat alleen in ideale omstandigheden zoals een heerlijke zomerse dag met een licht briesje. In de winter komt het wagentje tot nog geen 80 kilometer. Accu's zijn met koud weer sneller ontladen en bovendien wil de chauffeur er warm bijzitten en daardoor moet de stroombron ook nog voor een verwarmd interieur zorgen. Als de reis dan ook nog eens tegen een straffe koude wind in moet dan staat de auto al na 50 kilometer stil (!).

  Een tweede klacht is de laadtijd. Na iedere 150 kilometer verplicht een half uur stil staan om te laden is niet prettig als je haast hebt.

  Op 20 maart presenteert Nissan nieuws over LENR. De energie die door een nucleaire reactie ontstaat bij een waterstof - nikkel verbinding is een ideale bron voor een elektrische auto. In eerste instantie denkt Nissan vooral aan het direct verwarmen van de auto maar ook het opwekken van stroom voor de accu's is natuurlijk een heel interessante mogelijkheid.


  Januari 2017

  Leif Holmlid, een Zweedse wetenschapper, meldt dat hij een lasertechniek heeft toegepast om nucleaire reacties te starten en dat hij daarmee een energieopbrengst heeft bereikt van COP 450. Dat is 450 maal hogere output dan input. Dat is wat anders dan een windmolentje.

  Zie hier de technische details


  Januari 2017

  Na bijna een heel jaar testen, komt het bedrijf Brillouin Energie met de mededeling dat het opzienbarende resultaten heeft behaald. Maar liefst vijf opgestelde reactoren hebben een positieve reactie laten zien gedurende de testperiode. Er is doorlopend een ruime COP vastgesteld. Dit wil zeggen dat er meer energie wordt geproduceerd dan dat er wordt verbruikt. Het onderzoeksbedrijf SRI heeft nauwlettend het geheel gevolgd en de bevindingen in een rapport beschreven. Brillouin verwacht na 2017 met modellen te kunnen komen welke kunnen worden ingezet op de commerciële markt.

   

  Hieronder is het testrapport te downloaden:

  SRI_ProgressReport
  PDF – 1,7 MB 599 downloads

  December 2016

  Het bedrijf Brilliant Light Power is serieus in zijn berichtgeving over een door hen ontwikkelde super zonnecel. Door middel van LENR (kernfusie) zijn ze volgens eigen zeggen erin geslaagd om een kunstmatige mini zon te ontwerpen. Door deze in de bouwen in een koepel, gemaakt van hoogwaardige zonnepanelen, hebben ze een controleerbare energiebron gecreëerd. De uiteindelijke bron is water. De energiebron is schaalbaar zodat er kleine exemplaren voor de energievoorziening in woningen gaan komen naast stevige exemplaren voor bijvoorbeeld de aandrijving van een groot schip.

  Ze verwachten in 2017 een commercieel model aan het publiek te tonen en vanaf 2018 zal de superzon op de markt verschijnen. Om het proces van marketing, productie en verkoop te doen slagen is er in december 2016 een adviesraad ingesteld. In deze raad zitten personen die hun sporen in de industrie en commercie reeds hebben verdiend.

  De Raad van Advies bestaat uit senior leidinggevenden uit de branche en bestaat uit Colin Bannon van BT, Bill Maurer uit ABM Industries, Ray Gogel, de voormalige president van Current Group en de Amerikaanse Grid Co, Matt Key, CEO van Everynet en drie extra kaderleden op het gebied van telecommunicatie, financiën en juridische beroepen.

   

  CNN-item over de superzon


  November 2016

  Andrea Rossi werkt aan een kleinere variant van de E-Cat die hij  QuarkX heeft genoemd.

  Het betreft een klein apparaatje ter grootte van een lucifer. Het machientje heeft de volgende eigenschappen volgens de maker:
  - starten en stoppen van de reactie in seconden 
  - de zeer hoge temperatuur zorgt voor oververhitting, deze kan volledig benut worden
  - het produceren van gelijkstroom: ook al is het gebruik ervan beperkt. De reactor is vooral bedoeld voor het produceren van hitte
  - het produceren van een hoge COP (=toegevoegde energiewaarde)
  - het ontwerp is zo aangepast dat industriële productie in grote series mogelijk is
  - de Sigma 5 test (een zeer lange tijd en ononderbroken operationeel zijn) ligt op koers in één van onze labs
  - een verfijnde afstelling


  Oktober 2016

  Superzonnecel in ontwikkeling bij Brilliant Light Power

  De meest recente demonstratie van de vooruitgang die Brilliant Light Power in de voorbereiding van haar zonnecel energie genererende inrichting voor de markt heeft duidelijk gemaakt waar dit bedrijf mee bezig is. Dit apparaat neemt kleine hoeveelheden water, zet dit om in een controversiële vorm van waterstof en als gevolg daarvan produceert een theekopje-grote zon wonderbaarlijke hoeveelheden elektriciteit met behulp van zonnecellen. Er is natuurlijk geen verontreiniging als gevolg van de werking van de zonnecel en de kosten van de brandstof bijna nul, waardoor het een onweerstaanbare keuze aan de wereld van de toekomst is om hiermee op grote schaal aan de slag te gaan.

  Uitgaande van de ontwikkeling in november 2013 van een proces om grote hoeveelheden energie van atomair waterstof, afgeleid van extraherende watermoleculen, hebben Randell Mills en zijn medewerkers de helder licht technologie verbetert om na de toenmalige lichtflits nu een apparaat te ontwikkelen in de vorm van een theekopje grote versie van de zon en deze continue te laten branden in een bol van vuurvaste materialen. Deze kunstzon, die gloeit met de intensiteit van een gloeilamp gloeidraad, wordt ingekapseld in een geodetische koepel  met geavanceerde fotovoltaïsche chips  en zal elektriciteit, eerst in tienduizenden kilowatt, en uiteindelijk in megawatt produceren.

  Ergens in de komende zes maanden, zal een elektriciteit producerende prototype van een zonnecel klaar zijn om aan publiek te tonen. Na dit punt zal Mills, Brilliant Light Power, en zijn product moeilijk meer zijn te negeren. De wereld zal nooit meer hetzelfde zijn.

   

  Presentatie van de zonnecel

   

  September 2016:

  Hacking the Atom: Explorations in Nuclear Research is een nieuw (Engelstalig) boek geschreven door Steven B. Krivit.

  Geschreven voor een algemeen publiek in begrijpelijk Engels, onthult dit boek het verborgen verhaal over wat aanvankelijk en onjuist ‘koude fusie’ werd genoemd. Low Energy Nuclear Reactions (LENRs) behelzen geen fusie of splitsing, maar zijn een nieuwe, derde vorm van het nucleaire fenomeen. Robert Park, de voormalige woordvoerder van de American Physical Society, geeft toe dat LENRs werkelijk bestaan, daarmee trekt hij zijn eerdere en lang bestaande oppositie tegen het onderzoek in, zoals het boek duidelijk zal maken. Krivit’s gesprekken over LENRs met Richard Garwin, welke een sleutelrol speelde bij de ontwikkeling van de eerste waterstofbom, zijn ook verhelderend.

  LENRs zijn het resultaat van een nucleair proces en kunnen nu verklaard worden via een wezenlijke theorie. Deze theorie is verenigbaar met de bestaande natuurkunde, vergroot de wetenschappelijke kennis en legt een veelbelovend nieuw terrein van nucleaire wetenschappen bloot. Dit boek lost een van de meest verbitterde en verwarde conflicten op in de moderne wetenschappelijke geschiedenis en geeft aan dat we aan het begin staan van een nieuwe periode van onderzoek op nucleair gebied.

  Hacking the Atom vershaft de achter-de-schermen details van deze vreemde en woelige wetenschappelijke reis die plaatsvond tussen 1990 en 2015. Het boek onthult intens menselijk drama en vurige intellectuele conflicten welke onvermijdelijk samengaan bij het najagen van revolutionaire wetenschap en techniek.


  September 2016:

  Een nieuw artikel van Michael Brooks gepubliceerd in het New Scientist magazine en getiteld ‘Koude Fusie: wetenschaps meest controversiële technologie is terug’ De subtitel luidt: ‘De bewering dat de zon in het lab getemd was werd 25 jaar geleden gehekeld. Dus waarom stoppen regeringen en investeerders er opnieuw geld in?’

   

  Ik denk dat Brooks met dit artikel een lovenswaardige klus heeft geklaard waarvoor hij een brede verscheidenheid aan bronnen heeft geraadpleegd en een terrein beschrijft dat de aandacht trekt van serieuze onderzoekers, ondanks de bezoedelde reputatie van koude fusie. Hij maakt melding van de nog lopende rechtszaak tussen Rossi en Industrial Heat, maar kijkt ook naar andere ontwikkelingen op het gebied van LENR.

  De volledige tekst van het artikel is beschikbaar in de gedrukte versie van het magazine en voor online abonnees op deze link: https://www.newscientist.com/article/mg23130910-300-cold-fusion-sciences-most-controversial-technology-is-back

  Ik was in staat de volledige tekst van het artikel te lezen, maar kan het vanwege copyrights hier niet allemaal weergeven, echter, enkele quotes staan hier onder:

  Graham Hubler van het Sidney Kimmel Institute for Nuclear Renaissance aan de Universiteit van Missouri: “Wij zijn ervan overtuigd dat er hier een vorm van een energiebron is … ik zou deze baan niet hebben aangenomen als ik daarover twijfels had.”

  David Nagel van LENRIA: “De resultaten zijn beschikbaar, maar mensen negeren ze.”

  Joseph Zawodny van NASA’s Langley Research Center in Virginia zegt dat onderzoek wordt gedaan om de beweringen hard te maken via onafhankelijke replica’s en de toetsbaarheid van theorieën, maar de lopende controverse rondom Rossi’s E-Cat maakt het moeilijk om fondsen te werven.

  Woodford Investment Mangagement geeft toe dat LENR een terrein is met grote risico’s, maar ze verklaren: “Het bewijs dat we tot nu toe hebben gezien, gekoppeld aan de potentiële mogelijkheden op de markt, geeft voor ons aan dat het een terrein is dat het waard is om verder in te investeren.”


  September 2016:

  Japanse Universiteit toont werking LENR aan. Zie voor details onderstaand rapport.

  KanekoK coldfusion - Universiteit Tohoku
  PDF – 249,7 KB 558 downloads

  21 juni 2016: belangrijke ontdekking wat o.a. een oplossing is voor nucleair afval

  Op een persconferentie in Geneve vertelt een Russische corporatie Actinedes bestaande uit de uitvinders Viktor Kurashov en Tamara Sakhno, en de beheerder Vladislav Karabanov. dat ze een belangrijke ontdekking hebben gedaan. Deze hebben ze inmiddels gepatenteerd. Nu zijn ze op zoek naar partners om het tot een succesvol commercieel product te maken.

   

  "Wat we u vandaag laten zien is een transmutatie van elementen zonder kernreactoren, zonder zwaar water of iets dergelijks. Onze benadering van de chemische omzetting van elementen is biochemisch van aard. Het is nog te vroeg om de economische en maatschappelijke betekenis van deze ontwikkeling en technologie te benoemen. Het zou niet overdreven zijn om te zeggen dat deze ontdekking een ware revolutie is, die een nieuw hoofdstuk in de technologische vooruitgang gaat openen."

   

  "De methode leidt tot het verkrijgen van diverse waardevolle elementen en isotopen, nodig bij energieopwekking, geneeskunde en industrie. Onder hen Francium, Radium, Actinium, Protactinium, Americium, Berkelium, Californium, en diverse andere isotopen. Allemaal in geschikte vorm, gunstig voor scheiding en zuivering. Het is ook een toepassing om nucleair afval voor 100%  te verwerken."


  Mei 2016:

  De redactie van Frontier Magazine besteedt in de nu in de winkel liggende mei/juni uitgave aandacht aan Rossi, de E-Cat en de recente ontwikkelingen. Het artikel is op basis van diverse tekst op deze website, maar voor hen die de aandacht voor dit onderwerp in gedrukte vorm in kranten en magazines willen bewaren is het wellicht een aankoop van het magazine waard:

  Stand van zaken E-CAT
  In de E-Cat (Energy Catalyzer) van de Italiaanse uitvinder Andrea Rossi vindt z.g. koude kernfusie plaats met als ‘brandstof’ kleine hoeveelheden nikkelpoeder en waterstof met als katalysatorstof lithium om een veilige en schone vorm van warmte-energie te produceren. Deze vorm van nucleaire fusie heeft dus geen radioactieve materialen nodig, produceert geen radioactief afval en stoot geen vervuilende stoffen in het milieu uit. De lage prijs en diverse andere voordelen kunnen ervoor zorgen dat dit de zo gewenste oplossing voor de energiecrisis is en wellicht ook voor de huidige economische crisis.


  Maart 2016:

  NIEUW ARTIKEL VAN HUW PRICE: ‘STAAT HET KOUDE FUSIE EI OP UITKOMEN?’

   

  Bron: http://www.e-catworld.com/2016/03/25/new-huw-price-article-is-the-cold-fusion-egg-about-to-hatch


  Huw Price, Bertrand Russell Professor in Filosofie en lid van het universiteitsbestuur van de Universiteit van Cambridge, heeft voor de Aeon.co website een nieuw artikel geschreven over LENR en hoe hij denkt dat het op het punt staat op het wereldtoneel uit te barsten. Het artikel luidt: ‘Is the cold fusion egg about to hatch?’ (‘Staat het koude fusie ei op uitkomen?’) en kan hier gelezen worden:

  https://aeon.co/opinions/is-the-cold-fusion-egg-about-to-hatch

  Dr Price refereert aan een artikel dat hij drie maanden eerder schreef, getiteld: ‘The Cold Fusion Horizon’ ('De koude kernfusie horizon') waarin hij het heeft over de ‘reputatie valkuil’ waar het onderwerp last van heeft, wat inhoudt dat het bespreken van het onderwerp taboe is, dat mensen zich bewust afzijdig houden van het onderwerp om te voorkomen dat hun reputatie bezoedeld wordt.

  Hij schrijft:

  ‘Niet verrassend, sommige lezers waren niet overtuigd. Enkele verontruste reageerders waren zelfs bezorgd over wat het stuk met mijn eigen reputatie zou doen. Dus, heb ik drie maanden later enige spijt?

  In tegendeel, het verhaal is naar mijn opvatting nog interessanter geworden. Ik wil hier wat updates aan lezers aanbieden die de laatste keer niet overtuigd waren dat deze ontwikkelingen het waard zijn om dat zelf te volgen. En ik wil een stevige waarschuwing doen uitgaan aan iedereen die nog steeds vol vertrouwen meent dat zij dit onderwerp kunnen blijven negeren. Als LENR op het punt staat een comeback te maken, dan zal de reputatie valkuil zich snel, heel snel omkeren. Niemand wil de laatste struisvogel zijn die zijn kop uit het zand trekt. U bent dus gewaarschuwd!’

  Hij gaat verder met aandacht besteden aan de vele ontwikkelingen die we hier ook besproken hebben, zoals de conclusies van Rossi’s E-Cat test, de bewering van MFMP dat röntgenstraling een signaal voor LENR is en het laatste statement van Industrial Heat over hun voortgaande werk op het gebied van LENR.

  Hij ziet dat de aanwijzingen positief zijn voor het verschijnen van belangrijke ontwikkelingen in de koude kernfusie, en hij eindigt met een uitdaging:

  ‘We weten niet hoe dit verhaal zal aflopen, maar met de spelers die er momenteel bij betrokken zijn is het moeilijk om te doen alsof het van alles is, behalve interessant. Misschien is het tijd voor de wetenschapsmedia van de wereld wat wilskracht te tonen, en de confrontatie met de reputatie valkuil aan te gaan en er aandacht aan te gaan besteden?’